Musikinspelning kollapsade av för många instrument

Nu har det hänt, det som många befarade. Förra veckan kollapsade en musikinspelning i en studio i Stockholm. Det hände när producenten Max Dragstedt jobbade med en låt till det amerikanska pojkbandet Boys Too Much.
- Vi höll på och lägga på kör och när jag drog upp kanal 473 brakade det till och blev nästan tyst. Det lät bara ”pfiut pfiut” men högtalarelementen ”gick ut och ställde sig”! Naturligtvis trodde vi att det var något tekniskt fel. Men vi har mätt alla nivåer i mixern och i datorn och inget är för starkt eller överstyrt.

Dagen innan kollapsen hade inte mindre än 93 gitarrkanaler spelats in på samma låt. Och tidigare i veckan hade 102 kanaler med trummor, 13 kanaler med bas, 116 kanaler med olika analoga syntar och 145 kanaler med diverse digitala ljud och spelats in. Körinspelningarna hade precis börjat när katastrofen var ett faktum.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i den svenska musikbranschen och ryktet nådde ända till professor Desmod E. Bell vid Overload University i Boston, USA.
- Ni har precis bevittnat en musikalisk härdsmälta! För många sång- och instrumentpålägg på ett och samma musikstycke kan ge detta ovanliga fysiologiska fenomen. Man likna det vid att bygga för många våningar på ett hus. Till slut kollapsar grunden. I det här fallet har alla ljud tillsammans bildat något som nästan är likspänning för högtalarna. Normalt vibrerar högtalarna fram och tillbaka men nu hann de aldrig tillbaka på grund av allt inmatat ljud. Därför gick de bara ”fram”, eller ”gick ut och ställde sig” som Mr. Dragstedt sa.

Max Dragstedt är ångerfull när han talar om händelsen.
- Jag ville ju bara göra ett fett sound. Nu kommer jag vara mycket mer försiktig med hur mycket jag spelar in. Jag får sätta en spärr på 240 kanaler i datorn. Nej, nu måste jag börja med middagen. Det ska bli köttbullar med pasta, nudlar, pulvermos, ketchup, tacosås, lingonsylt, rödbetor, ananas, fransk senap, bostongurka, gelé och brunsås. Och jag gör precis som i studion, jag kör allt i mixern!


M. Allvalley


Hem